Skip to main content

Hoe kan ik mijn autokilometers bijhouden?

Hoi Wezp, ik begrijp dat het voordelig is om mijn kilometers bij te houden. Hoe doe ik dat?

Wezp: Je moet een kilometeradministratie bijhouden als je zakelijke ritten met je privé-auto wilt declareren. Dat bijhouden dat kan je met een spreadsheet-programma doen op je computer. Als alternatief hierop zijn er tegenwoordig ook apps die je het werk uit handen nemen, want het bijhouden in een spreadsheetprogramma is best een klusje.

Kilometers bijhouden in een spreadsheetprogramma

Je kunt je kilometers bijhouden in een spreadsheetprogramma als Microsoft Excel of Google Spreadsheets.
Microsoft Office heeft standaard een kilometerlogboek dat voldoet aan alle eisen. Hier is een link naar de template: https://templates.office.com/nl-NL/Kilometerlogboek-TM02808644

Kilometers bijhouden met een app

Er zijn ook handige apps op de markt zoals de RouteReg app met de smart tag (deze is beschikbaar voor iPhone helaas, andere tools zijn ook mogelijk). De smart tag is een bluetooth-zendertje. Zodra deze verbinding maakt met je telefoon houdt de app op basis van de GPS gegevens bij welke route je aflegt en slaat het aantal kilometers en het begin en eindpunt van je route op. Zo wordt het bijhouden van je kilometeradministratie een stuk eenvoudiger.

Berekening autokosten

Wezp maakt de berekening ‘autokosten’ eens per jaar bij het jaarwerk en voert dan ook de btw-correctie door. Je kunt je kilometeradministratie elk kwartaal of elk jaar aanleveren bij Wezp. Heb je een Excel-bestand dan mail je dit naar service@wezp.nl. Een pdf-bestand kan je gewoon uploaden naar je Wezp-app. 

Een complete kilometeradministratie laat het totaal aantal zakelijke en privé-kilometers zien (Wezp telt de ritten dus niet voor je bij elkaar op tenzij ze aangeleverd worden in Excel).