Skip to main content

Elektrische fiets op de zaak

Hoi Wezp, een elektrische fiets op kosten van de zaak, dat klinkt aantrekkelijk. Kan dat ook voor mij?

Wezp: Fiets je meer dan 10% zakelijke kilometers met een fiets, dan mag je jouw fiets ook op de zaak aanschaffen (opvoeren op de balans) en dan kan je alle kosten van de fiets/e-bike, (bijv. aanschafkosten, onderhoudsbeurt, band plakken, verzekeringen) als aftrekposten opvoeren. Je hoeft deze kilometers niet bij te houden overigens. Let er wel op dat je redelijkerwijs aan kunt tonen dat je de fiets voor minimaal 10% zakelijk gebruikt mocht je een keer controle krijgen.

De bijtelling bedraagt 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw!) per jaar. Dit bedrag wordt bij je winst of inkomen opgeteld en hierover betaal je winstbelasting. De bijtelling blijft van kracht zolang de fiets in je bezit is en op je zaak staat, ongeacht of de fiets inmiddels afgeschreven is op je balans.

Afschrijven van zakelijke fiets/e-bike

Als je fiets meer kost dan € 450,- (ex. btw) en dat zal bij een nieuwe e-bike/fiets altijd wel het geval zijn, dan moet je deze in 5 jaar gaan afschrijven. Voor starters geldt de willekeurige afschrijving, dan mag je de kosten in een keer afschrijven.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)Als je totaal aan investeringen in het jaar van aanschaf van je fiets/e-bike boven de drempel van € 2400,- (ex. btw) komt, dan heb je recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De KIA is een extra aftrekpost boven op de gewone kostenaftrek. Je kunt dan waarschijnlijk 28% (afhankelijk van je totale investeringen) van het investeringsbedrag van je uiteindelijke winst aftrekken.

Elektrische bakfiets of speed pedelec met Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Je kunt een extra hoge aftrek krijgen als je een elektrische bakfiets of een speed pedelec koopt. Hierop geldt een hogere elektrische fietsaftrek volgens de Milieu-investeringsaftrek (MIA):

Bij een elektrische bakfiets krijg je 36 procent fiscale aftrek over de gehele aanschafwaarde.Bij een speed pedelec of elektrische bromfietsen en snorfietsen met een lithiumhoudende accu, komt 50% van de aanschafwaarde in aanmerking voor 13,50% aftrek.Bij aanschaf van een elektrische bakfiets of speed pedelec mag je ook nog versneld afschrijven volgens de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Uiteraard helpen wij je met de verschillende mogelijkheden tot het afschrijven van je nieuwe elektrische fiets, dit wordt bekeken bij het opstellen van je jaarcijfers.