Skip to main content

Voorlopige aanslag

By januari 4th, 2024Belasting

Hi Wezp, ik krijg een brief van de Belastingdienst met daarop ‘voorlopige aanslag 2024’. Wat moet ik daarmee?

Wezp: Als je zzp’er bent doe je elk jaar aangifte inkomstenbelasting. Deze brief gaat over de inkomstenbelasting van het komende jaar. De Belastingdienst wil dat je de (geschatte) aangifte van het komende jaar alvast in delen (meestal maandelijks) betaalt.

Heb je vorig jaar ook gewerkt als zzp’er dan gaan ze er standaard van uit dat je winst het komend jaar hetzelfde blijft. Klopt dit? Dan moet je deze voorlopige aanslag gewoon betalen.

Houd er rekening mee dat deze aanslag voorlopig is. Dat wil zeggen: het is nu nog een schatting. Het definitieve bedrag – de definitieve aanslag inkomstenbelasting –¬† wordt straks uitgerekend nadat we de aangifte inkomstenbelasting voor 2024 voor je hebben gedaan. Blijk je straks minder verdiend te hebben, dan krijg je geld terug. Zijn je verdiensten te laag ingeschat dan moet je bijbetalen.

Is de inschatting die je nu hebt ontvangen naar jouw idee onjuist, dan kan je het bedrag dat je denkt te gaan verdienen zelf aanpassen op de site van de Belastingdienst. Daarmee maak je dus ook het maandbedrag van de voorlopige aanslag hoger of lager.

Probeer je verdiensten zo goed mogelijk in te schatten, en schat liever te hoog dan te laag. Dan kom je niet voor de vervelende verrassing te staan, straks, dat je bij de aangifte over 2024 ineens fors moet bijbetalen.

Zie ook de uitleg van de Belastingdienst hier.