Skip to main content

Hoe werkt ‘btw-verleggen’ op mijn factuur?

By juni 21st, 2021Inkomsten

Hoi Wezp,  ik moet van mijn opdrachtgever een factuur sturen met de btw verlegd. Hoe doe ik dat?

Wezp: Als je werkt in de bouw, scheepsbouw, metaalconstructie of de schoonmaakbranche, geldt er een bijzondere regeling voor de heffing van btw. Als je als onderaannemer voor een hoofdaannemer werkzaamheden in deze branches uitvoert, moet je gebruikmaken van de verleggingsregeling. Dat houdt in dat niet jij, de onderaannemer, btw aan de belastingdienst moet betalen, maar de hoofdaannemer.

De verleggingsregeling werkt als volgt: als je onderaannemer bent, breng je de hoofdaannemer geen btw in rekening. Op de factuur aan de hoofdaannemer vermeld je geen btw‑bedrag, maar vink je ‘btw verlegd’ aan in de Wezp-factuurmodule.

Automatisch zal behalve je eigen btw-identificatienummer ook het btw-identificatienummer van de hoofdaannemer op de factuur vermeld worden – als je dit bij de klantgegevens hebt ingevuld.

Let op: De omzet die onder de verleggingsregeling valt, moet worden aangeven in je btw-aangifte /rubriek 1e. Het btw-identificatienummer is het nummer met ‘NL’ ervoor.

Als je op jouw beurt het werk uitbesteedt, dan ben jij ten opzichte van je onderaannemer de hoofdaannemer. De heffing van btw voor dat werk wordt dan naar jou verlegd. Deze btw moet worden aangeven in je btw-aangifte /rubriek 2a. Deze btw kan je op dezelfde aangifte meestal weer als voorbelasting aftrekken. Kortom, mocht dit bij jouw aangifte het geval zijn, dan is het een goed idee om met Wezp te bespreken hoe en wat.