Hoi Wezp. Hoe berekenen jullie het te betalen btw-bedrag?
Wezp: Btw… het is een nogal complex onderwerp bedacht door onze vrienden van leuker-kunnen-we-het-niet-maken uit Apeldoorn. Omdat Wezp de dingen graag simpel maakt, hebben we dat ook gedaan. Dat is niet zonder prijs, want bij vereenvoudiging horen keuzes.
Welke keuzes hebben we gemaakt?
Kosten in het buitenland
Iedereen koopt wel eens wat (zakelijks) in het buitenland, zoals bijvoorbeeld een betaalde Facebook-campagne. Of dat ene diner in Antwerpen, of dat hotel, of congres. De btw van buitenlandse kosten is niet aftrekbaar. En vandaar dat we voor al deze kosten het aftrekbare btw-bedrag standaard op nul zetten.
Eten & drinken
Een zeer complexe regeling, die oneindig veel mogelijkheden geeft voor interpretatie. Die interpretatie heeft Wezp voor jou gedaan. De btw-kosten die je maakt voor eten & drinken (voor eigen genot) zijn volgens de Belastingdienst niet aftrekbaar. Daarom zet Wezp voor (lunch-, diner-, borrel-)kosten het aftrekbare btw-bedrag standaard op nul.
Maar…Mocht je nu eten en dranken kopen t.b.v. een klant, of als onderdeel van bijvoorbeeld een workshop, plaats deze bon dan in de rubriek ‘inkoop’. Dan wordt het btw-bedrag wel meegenomen in de aangifte.
Autokosten
Ook hier kun je je stuk rekenen als je wilt. Wij hebben deze teruggebracht tot deze simpele basis:
- Heb je een auto van de zaak? Dan is alles btw aftrekbaar.
- Heb je een auto privé en rijd je meer dan 50% zakelijk? Dan is de btw 50% aftrekbaar.
Als je wilt kun je aan het einde van het jaar – samen met een boekhouder van Wezp– een correctie doorvoeren.